5 min read

Van werving tot werkplezier: hoe ga je om met IT talentmanagement?

Alles begint met een eerlijk sollicitatieproces

Laat ons beginnen bij het begin: een eerlijk sollicitatieproces is de eerste bouwsteen van succesvol talentmanagement. Door vanaf het begin transparant te zijn over verwachtingen, bedrijfscultuur en groeimogelijkheden, creëer je een fundament van vertrouwen tussen je bedrijf en potentiële kandidaten. Dat vermindert niet alleen de teleurstellingen maar legt ook de basis voor een duurzame samenwerking.

Heel wat bedrijven beweren dat ze hun beste voorstel meteen presenteren, maar in realiteit is dat vaak anders. Wanneer een kandidaat een tegenvoorstel doet, worden ze vaak beloond met een nog beter aanbod. Dit kan argwaan wekken bij kandidaten, die dan denken dat ze alleen het beste krijgen door actief te onderhandelen.

Krijg je dan toch een tegenvoorstel, speel er dan ook slim op in. Zomaar het hoogste salaris en extralegale voordelen aanbieden om boven je concurrentie uit te komen is geen slimme zet. Maak de juiste afweging met het profiel dat voor je zit, de ervaring van je kandidaat, skills, etc. 

Kandidaten die op zoek zijn naar een job leggen niet al hun eieren in één mandje. Erken dat zij tijd nodig hebben om alle kansen te bekijken om zo een weloverwogen beslissing te maken die past bij hun behoeften en carrièredoelen. Het doel is niet om mensen overhaast aan te nemen en ze enkele weken later te zien vertrekken vanwege onvoldoende doordachte beslissingen.

Jonge concurrentie maakt talentmanagement niet altijd eerlijk

De IT-sector is een verzadigde markt waarin heel wat concurrenten op zoek zijn naar dezelfde top IT-talenten die jouw bedrijf nodig heeft. Deze intense concurrentie maakt het werven en behouden van professionals niet alleen uitdagend maar ook vaak oneerlijk. 

Vandaag de dag duiken overal nieuwe, innovatieve tech-start-ups op. Het zijn jonge spelers die de nadruk leggen op aspecten zoals work-life balans en welzijn, wat het voor gevestigde bedrijven moeilijk maakt om talent aan te trekken. Aan de andere kant verwachten ze steeds meer dat hun werknemers een extra inspanning leveren, maar is het cruciaal dat deze inzet ook wordt beloond en erkend. 

Het aanbieden van het beste loon, de meest luxueuze voordelen en premium extra's is niet altijd de slimste zet in deze concurrentiestrijd. In plaats daarvan raden we je aan om te focussen op de juiste benchmarks voor lonen en voordelen, waarbij een externe partner kan helpen om een goed beeld te krijgen van wat redelijk is binnen de markt en passend bij het profiel en de ervaring van je kandidaat. 

Heel wat organisaties plannen na zes maanden dienst bijvoorbeeld ook een evaluatiegesprek in. Op basis van de prestaties en groei van het profiel in kwestie kan een nieuw loonvoorstel worden gedaan. Dit stimuleert werknemers om te blijven excelleren en biedt tegelijkertijd een duidelijk pad voor beloning en vooruitgang.

Optimaliseer betrokkenheid en opvolging vanaf dag één

Een vlotte en effectieve onboarding is de sleutel tot het verwelkomen en integreren van nieuw talent in je organisatie. Bedrijven beloven tijdens het selectieproces veel, maar het is cruciaal om deze beloften ook daadwerkelijk na te komen om een positieve ervaring voor nieuwe werknemers te garanderen.

Bespreek tijdens je wervingsproces al de stappen van de onboarding. Door kandidaten inzicht te geven in wat ze kunnen verwachten, help je hen om beter voorbereid te zijn op hun eerste dagen bij jouw bedrijf. Dit vermindert verrassingen en zorgt voor een soepele overgang. Op de eerste dag van onboarding moeten de nodige senior profielen aanwezig zijn om de nieuwe aanwinst te ondersteunen. Het gebrek aan goede ondersteuning kan leiden tot frustratie en onzekerheid bij je nieuwe werknemer.

Doe geen voorstellen die gebakken lucht zijn

Wanneer een teamlid besluit een andere weg in te slaan, kan dat verschillende redenen hebben, van persoonlijke groei tot onopgeloste kwesties op de werkplek. Als bedrijf is het verleidelijk om snel met een tegenvoorstel te komen als dat een profiel is dat je écht niet kwijt wil, alleen merken we dat die voorstellen niet lang standhouden. 

Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van een hoger salaris om werknemers tevreden te stellen. Hoewel dit op korte termijn effectief lijkt, weten wij uit ervaring dat het de onderliggende problemen helemaal niet aanpakt. Na enkele maanden voelen werknemers zich opnieuw ontevreden en verliezen ze motivatie waardoor het risico op vertrek ontstaat. 

Daarom adviseren wij kandidaten vooraf om niet overhaast in te gaan op tegenvoorstellen. Het is verleidelijk om te zwichten voor directe voordelen, maar op lange termijn kan het de professionele ontwikkeling belemmeren en de relatie met jouw bedrijf verstoren.

Kortom, IT talentmanagement draait volledig om eerlijke werving, slim omgaan met tegenvoorstellen, effectieve onboarding, vermijden van loze beloften, en het bieden van een holistische werkomgeving die talenten aantrekt én behoudt. Met deze inzichten ben je (hopelijk) beter voorbereid om talent aan te trekken en te behouden in een competitieve omgeving!