5 min read

Rekrutering in transitie: De impact van AI, globalisering en soft skills in IT recruitment

In een wereld die continu evolueert, ook onder invloed van de grote technologische vooruitgang, staat ook de rekruteringswereld niet stil. Organisaties streven voortdurend naar de meest geschikte kandidaten en partners om succesvolle samenwerkingen aan te gaan. Alleen is het belangrijk dat ook wij mee verschuiven. Welke verschuivingen hebben zich de afgelopen jaren voorgedaan? Daar gaan we in deze blog dieper op in! 

AI in recruitment: vriend of vijand? 

Ja, ook wij willen het even over het grote “A”-woord hebben. Op elk vlak van ons menselijk bestaan heeft Artificiële Intelligentie een stempel achtergelaten. En dat is niet anders voor rekrutering. Steeds meer wordt AI ingezet voor het rekruteren van de meest geschikte kandidaat voor een bedrijf. 

Zo heb je bijvoorbeeld Moonhub, een start-up uit San Fransisco, die haar eigen AI-agent heeft ontwikkeld om het rekruteringsproces te automatiseren. In hun eigen woorden: “Imagine the best recruiter you’ve ever worked with, and then power them with knowledge of every person, company, job, recruiting strategy -- and you get Moonhub.” Klinkt veelbelovend, maar een beetje kritisch zijn kan nooit kwaad! 

AI-recruitment brengt heel wat voordelen. Denk aan snellere CV-screening, geautomatiseerde matching en aangezien AI werkt aan de hand van bepaalde algoritmes en data, kan het -mits de juiste opleiding- geen vooroordelen hebben. Maar bij Kwery blijven we toch fan van een warme, persoonlijke aanpak. Als mens zijn we nog steeds in staat om bepaalde nuances op te pikken en een waardevol gevoel toe te voegen aan het sollicitatieproces. 

Het evenwicht tussen hard en soft skills 

Al sinds jaar en dag ligt de grootste focus van talent op de hard skills. De pure technische vaardigheden en expertise die meetbaar en concreet is. Maar ook hier zien we dat er steeds meer belang gehecht wordt aan ook de soft skills van een kandidaat. Bij Kwery kunnen we deze ontwikkeling alleen maar toejuichen!

Bij het selecteren van kandidaten gaan we veel verder dan alleen de technische vaardigheden. Ook persoonlijke en communicatieve vaardigheden zijn van groot belang voor wie een gebalanceerd team wil samenstellen. De kracht van je team hangt natuurlijk niet louter af van individuele prestaties, maar ook van de onderlinge samenwerking en communicatie. Met die holistische kijk onderscheid je je in moderne rekrutering. 

Rekruteren over de landsgrenzen heen

Dat de Coronacrisis een aanzienlijke impact heeft gehad op de balans tussen werk en privé, is onmiskenbaar. In het post-COVID tijdperk is remote werken de norm geworden, waardoor de deur naar een wereldwijd talentenbestand openstaat. Deze verandering geeft bedrijven de kans om diversiteit en inclusiviteit te vergroten en hun team te versterken met een breder scala aan vaardigheden en ervaringen. 

Over de voordelen van deze verandering valt niet te discussiëren. Werknemers kunnen kiezen vanop welke locatie ze willen werken, wat flexibiliteit bevordert en de toegang tot talent alleen maar vergroot. Maar, zoals bij elke verandering, brengt ook deze verschuiving wat uitdagingen met zich mee. We verliezen deels de persoonlijke dynamiek van face-to-face interactie en sollicitatieprocessen voelen misschien iets minder persoonlijk aan. Het is een kwestie van zoeken naar nieuwe manieren om de teamgeest te behouden en communicatie te versterken in een virtuele wereld. 

Een competitief salaris is niet genoeg 

In de huidige competitieve arbeidsmarkt is het niet genoeg om alleen een aantrekkelijk salarispakket aan te bieden. Wil je dat jouw talent blijft of dat nieuw talent voor jou kiest, dan moet je ook inzetten op extralegale voordelen, een positieve bedrijfscultuur en ruimte voor groei. Werknemers hebben hogere verwachtingen en kijken veel verder dan alleen het financiële aspect. Zij gaan op zoek naar een holistische en stimulerende werkomgeving. 

Kortom, het IT-recruitmentlandschap is en blijft dynamisch en vraagt om flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Het vinden van de juiste balans tussen technologische innovatie en menselijke interactie is de sleutel voor wie succes wil boeken in het moderne recruitmentlandschap. 

Ben je op zoek naar een ondersteunende partner voor jouw IT-recruitment? Neem contact op met onze experts, zodat we samen kunnen nagaan hoe we jou het beste kunnen helpen.