5 min read

Recruitment door de ogen van Mathieu: “Je eerste succesvolle aanwerving blijft je altijd bij”

Twee jaar geleden begon Mathieu zijn reis als recruitment consultant bouw bij Pensaert & Partners. Als nieuwkomer in de wereld van rekrutering nam hij een sprong in het diepe en waagde hij zich aan een carrièreswitch. Sindsdien heeft Mathieu zich ontwikkeld tot een ervaren recruitment consultant IT bij Kwery. We waren benieuwd naar zijn ervaringen van de afgelopen twee jaar bij Kwery, de inzichten die hij wilde delen over rekrutering, en wat voor hem het belangrijkste is!

Een toevallige start 

Voor Mathieu begon het avontuur met een vacature die zijn interesse wekte twee jaar geleden. Zijn verlangen naar een job met veel menselijk contact leidde hem naar Pensaert & Partners. Daar stapte hij naast Tanguy en Alexandre als één van de eerste aan boord.

Met een achtergrond als manager in retail was Mathieu al bekend met het adagium "de klant is koning". Deze mentaliteit bleek naadloos over te gaan naar zijn nieuwe rol als recruiter.

Wat betekent deze functie voor jou? 

Voor Mathieu is rekrutering een uitdagende maar ook zeer bevredigende job. Het vinden van de perfecte match tussen kandidaat en bedrijf is geen gemakkelijke taak, maar wanneer het lukt, is het de moeite meer dan waard. Hij beschouwt zijn eerste succesvolle aanwerving als een mijlpaal die hem altijd zal bijblijven, een moment van ontlading en vreugde dat zijn inspanningen beloonde.

Mathieu heeft onze evolutie van dichtbij meegemaakt, van een klein kantoortje naar een groeiende speler op de markt. Zijn ambitie? Doorgroeien naar een coachende rol om nieuwe consultants te kunnen begeleiden en ondersteunen in hun groeitraject. "Dat is iets wat mij enorm veel voldoening geeft, om te zien dat je die persoon kunt helpen groeien en daar ook dankbaarheid voor krijgt."

Wat blijft je het meest bij? 

Bij deze vraag passen er zo’n tiental antwoorden, maar voor Mathieu springt er één moment uit. Een feedbackgesprek met een introverte sollicitant nam plots een andere wending. "Ik was feedback aan het afnemen van een tweede gesprek. Na 10 minuten liet de kandidaat mij plots weten dat hij eigenlijk al zijn contract getekend had en de week daarna kon starten."

Hoe ziet een typische werkdag er bij jou uit? 

“Aan de koffiemachine”, klinkt het al snel bij Mathieu. En daarna? Heel veel telefoontjes om contact te leggen met potentiële nieuwe kandidaten. Maar het draait niet alleen om uitgaande gesprekken. Mathieu hecht ook veel belang aan het luisteren naar onze partners om te begrijpen hoe alles verloopt. 

"We bekijken hoe we de zoektocht misschien nieuw leven kunnen inblazen, of vanuit een ander perspectief moeten benaderen." Elke dag is anders, omdat het team met zoveel verschillende aspecten bezig is.

Welk karakter moet een goede recruiter hebben? 

Volgens Mathieu moet je vooral leren om niets te persoonlijk te nemen. Je kunt niet altijd positieve feedback krijgen en van opbouwende kritiek leer je net het meest. "Zorg ervoor dat je zo'n zaken niet onder je huid laat kruipen, en sta na een tegenslag ook gewoon terug op om door te blijven gaan."

De mening van Mathieu 

Recruiters focussen enkel op korte termijn, quick wins 

Vooroordelen over rekrutering zijn er in overvloed! Een veelvoorkomend misverstand, volgens Mathieu, is dat mensen denken dat recruiters alleen maar op korte termijn denken. Maar dat is absoluut niet de aanpak die we bij Kwery hanteren. "We denken altijd op lange termijn na. Zo leer je elkaar beter kennen en is het makkelijker om in te schatten of kandidaten wel de perfecte fit zijn."

Werknemers gaan na twee à drie jaar op zoek naar een nieuwe uitdaging 

Na twee of drie jaar zien we vaak dat IT-professionals op zoek gaan naar nieuwe kansen buiten hun huidige werkplek, om verschillende redenen. Een van die redenen kan zijn dat ze een nieuwe programmeertaal of technologie willen leren die niet beschikbaar is in hun huidige omgeving. Volgens Mathieu is een van de beste manieren voor een bedrijf om hierop in te spelen, door intern veel groeimogelijkheden aan te bieden. 

Wanneer medewerkers de kans krijgen om intern te groeien, is de kans groter dat ze langer bij het bedrijf blijven. Dit betekent dat je geen nieuwe mensen hoeft aan te nemen, wat niet alleen tijdrovend is maar ook veel geld kost.

Recruiting begint bij de band die je hebt met je partner 

In rekrutering draait alles om de relaties met je partners. Hoe sterker die band, hoe meer je te weten komt over de organisatie en het team, en dat is cruciaal bij het vinden van de juiste match. 

Zijn belangrijkste advies? Gewoon doen. Fouten maken hoort erbij, maar dat is juist hoe je leert en groeit. Dus niet te lang piekeren, maar actie ondernemen en leren van de uitkomst, goed of fout.