5 min read

Hoe bouw je aan een high-performance IT-team?

In de hedendaagse werkrealiteit is teamwork onvermijdelijk. Gelukkig is dat verre van een nadeel, want als team sta je samen veel sterker. High-performance teams, die opvallend beter presteren, zijn vandaag de dag een veelbesproken onderwerp. Zo'n team blinkt uit in naadloze samenwerking, waarbij leden perfect op elkaar zijn afgestemd. Maar wat maakt van zo'n team een high performance team, vooral in de IT? En, nog belangrijker, hoe geef je vorm aan zo'n team? Daar duiken wij in deze blog dieper op in. 

Alles begint bij…

Collegialiteit, diversiteit en leiderschap vormen een beetje de fundering voor een succesvol IT-team. Collegialiteit vormt een sterke basis, waarop een positieve werkcultuur bloeit, wat de productiviteit op zijn beurt stimuleert. Hier draait het echt om het creëren van een omgeving waar teamleden op elkaar kunnen vertrouwen en elkaars talenten ten volle benutten. 

Wanneer we denken aan diversiteit, dan strekt dit zich veel verder uit dan enkel het aannemen van professionals met verschillende achtergrond. Al is dat al een goede start. Het omvat ook het koesteren van een inclusieve cultuur waarin elke stem gehoord wordt en actief wordt omgegaan met die feedback. 

Elk krachtig team heeft een leider nodig. In het IT-landschap vereist leiderschap niet alleen technische expertise, maar ook het vermogen om talenten te inspireren en begeleiden. Eigenschappen zoals communicatieve vaardigheden en empathie spelen hierbij een centrale rol.

Soft skills staan in de spotlight

Jarenlang lag de focus bij rekrutering en teamvorming uitsluitend op de hard skills van kandidaten. Toch zien we de laatste tijd een groeiende erkenning voor het belang van ook de soft skills. Denk bijvoorbeeld aan vaardigheden zoals probleemoplossend denken, aanpassingsvermogen en communicatievaardigheden. Deze vaardigheden fungeren als sfeermakers binnen een high-performance IT-team. 

Het vermogen om problemen op te lossen, flexibel om te gaan met veranderingen en effectief te communiceren ondersteunt de veerkracht van je in een dynamische omgeving. Het beoordelen van die skills kan plaatsvinden tijdens het sollicitatieproces door gerichte vragen te stellen en het evalueren van eerdere ervaringen.  

Natuurlijk is het niet alleen cruciaal om die vaardigheden te identificeren, maar is het ook essentieel om een werkomgeving te creëren waarin ze gewaardeerd en gestimuleerd worden.

Is het tijd om je sollicitatieproces volledig om te draaien?

We kennen allemaal de klassieke manier waarop we sollicitatieprocessen benaderen. Een eerste kennismakingsgesprek met HR, gevolgd door een ontmoeting met een IT-professional om de details van de functie te overlopen. Als we heel eerlijk zijn, dan heeft deze traditionele aanpak ook zijn nadelen. 

Waarom niet even die gesprekken omdraaien? Door een eerste gesprek met een IT-professional te laten plaatsvinden, kun je sneller aftoetsen of de kandidaat na een diepgaander begrip van de functie, taken en het team nog interesse heeft. Is er na dit gesprek geen interesse meer, dan is dat snel en duidelijk. Is er wel nog interesse, dan is het logisch om een tweede gesprek met HR in te plannen. Een simpele stap die de match tussen jou en je kandidaat verbetert.

Wat met de schaarste in de IT-markt? 

In de huidige arbeidsmarkt woedt een serieuze war on talent. Elk bedrijf wil de beste IT-professionals op lange termijn aantrekken. Alleen liggen deze IT-professionals niet zomaar voor het rapen. Als bedrijf kun je hierop anticiperen door niet alleen te focussen op een positieve bedrijfscultuur en concurrerende salarissen met flexibiliteit, maar ook door creatief uit de hoek te komen. 

Neem bijvoorbeeld deel aan relevante evenementen om je bedrijf op de kaart te zetten. Of zet sterk in op sociale media accounts zoals Facebook, Instagram en LinkedIn. Op deze manier trek je niet alleen de aandacht, maar bereik je ook potentiële talenten die perfect bij jouw bedrijf passen.

Ben je op zoek naar een betrouwbare partner die je ondersteunt bij IT-recruitment? Aarzel niet om contact op te nemen met onze expert. Wij staan klaar om jou te assisteren.