5 min read

Waarom interne mobiliteit je bedrijf rijker maakt dan je denkt.

Volgens onderzoek van SD Worx uit 2022 blijkt dat slechts 1 op 3 Belgische werkgevers actief inzet op interne mobiliteit. Dat is opvallend, vooral omdat veel van deze werkgevers moeite hebben om de juiste profielen te vinden. Hoe kan dit, terwijl interne mobiliteit juist aanzienlijke voordelen biedt? Of het nu gaat om het verbeteren van vaardigheden, het verhogen van betrokkenheid of het verminderen van verloop, interne mobiliteit speelt een cruciale rol in het succes van jouw bedrijf. 

Is interne mobiliteit nu populairder dan vroeger? 

Hoewel het concept wel beter gekend is dan enkele jaren geleden, laten de resultaten van een onderzoek van SD Worx zien dat er nog steeds weinig aandacht aan wordt besteed. Veel werkgevers benutten deze strategie onvoldoende. 

Maar ook bij werknemers blijkt interne mobiliteit nog niet zo populair te zijn. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat slechts 25% van de werknemers openstaat voor interne mobiliteit. Terwijl het wel enorme voordelen heeft voor zowel werknemers als werkgevers. 

We duiken er even dieper op in! 

Voordelen en nadelen voor werkgevers en werknemers

Voor werkgevers

Interne mobiliteit biedt tal van voordelen voor werkgevers:

  • Werknemers blijven langer bij je bedrijf, wat zorgt voor meer stabiliteit en minder verloop. Dit bespaart je heel wat kosten die anders gepaard gaan met het vervangen van personeel. 
  • Daarnaast ontwikkelen je werknemers verschillende vaardigheden, wat hun inzetbaarheid en de productiviteit op de werkvloer verhoogt. 
  • Je team voelt zich gewaardeerd en is gemotiveerder wanneer ze groeimogelijkheden zien binnen het bedrijf. 

Maar, er zijn ook enkele nadelen: 

  • Het managen van interne mobiliteit vereist wel een doordachte planning en organisatie, wat natuurlijk extra werk betekent voor je HR-afdeling. 
  • Werknemers verplaatsen kan tijdelijk leiden tot openstaande posities in andere afdelingen. Een afweging die je daar zorgvuldig moet maken. 

Voor werknemers

Ook voor werknemers zijn er een aantal voordelen: 

  • Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe kansen die op hun pad komen en de mogelijkheden om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, waardoor het bedrijf voor hen een stuk waardevoller wordt. 
  • Dankzij de waardering die ze voelen, zetten ze zich vaak extra in en verhoogt hun betrokkenheid. 

Hou er wel rekening mee dat het ook voor je teamleden stressvol kan zijn om van functie of afdeling te veranderen. De nodige ondersteuning en opvolging van je HR-team is hierbij essentieel. 

Hoe pak je interne mobiliteit als bedrijf best aan? 

Het implementeren van interne mobiliteit vereist een sterke strategie en doordachte aanpak. Begin bij het analyseren van de behoeften van je bedrijf en identificeer eerst welke functies versterking nodig hebben. Communiceer daarnaast open en transparant over de mogelijkheden voor je team. 

Naast het analyseren van je bedrijf, is het natuurlijk ook een must om de competenties van je werknemers te evalueren en op zoek te gaan naar hun ambities binnen je bedrijf. Regelmatige evaluaties en feedback zijn hier onmisbaar. Ga bijvoorbeeld aan de slag met een nine grid waarbij je de nodige evaluaties van de competenties van je werknemers evalueert. 

Een valkuil die we vaak voorbij zien komen is het gebrek aan voorbereiding. Je neemt niet zomaar even interne mobiliteit erbij. Zorg ervoor dat het hele proces van begin tot einde gedocumenteerd is en dat werknemers weten welke opties ze hebben. 

Is crossboarden = interne mobiliteit? 

Interne mobiliteit omvat zowel horizontale verschuivingen (vergelijkbare functies in andere teams of afdelingen) als verticale verschuivingen (promoties naar hogere functies). 

Crossboarden verwijst specifiek naar horizontale verschuivingen, waarbij medewerkers tussen verschillende afdelingen en teams bewegen zonder per se van functieniveau te veranderen. Het doel hier is om hun kennis breder in te zetten en medewerkers een veelzijdigere ervaring te bieden. 

Bij horizontale verschuivingen zijn opleidingen gericht op het aanleren van nieuwe vaardigheden die specifiek zijn voor een nieuwe afdeling of een nieuw team. 

Bij verticale verschuivingen zijn leiderschaps- en managementtrainingen nodig om werknemers voor te bereiden op grotere verantwoordelijkheden. 

Conclusie

Interne mobiliteit biedt tal van voordelen voor je bedrijf én werknemers. Het verhoogt niet alleen de betrokkenheid, maar vermindert ook personeelsverloop en stimuleert de ontwikkeling van je team. 

Wacht echter niet met het opzetten van interne mobiliteit tot bepaalde leden van je team er de brui aan geven, maar ga proactief te werk. Door een duidelijke strategie op te stellen, open te communiceren en de nodige ondersteuning te bieden, geniet jouw bedrijf van de vele voordelen die het te bieden heeft.